Hír: 2017. június 8. Egerszalóki Barlanglakások, Sáfránykert megtekintése
(Kategória: Egri Végvár Hírek)
Küldte: Webadmin
2017. május 31. szerda - 19:35:08


Egerszalóki Barlanglakások, Sáfránykert megtekintése

Kedves Egri Végvár Tagok, Barátaink!

2017. június 8. csütörtökön kirándulást tervezünk Egerszalókra, a Barlanglakások és a Sáfránykert megtekintésére.

Találkozzunk Egerszalókon a Faluház előtt (fő téren), Egerszalók Kossuth út 17.

Június 8. csütörtök 14 óra

Megközelíthetőség: személygépkocsival, autóbusszal Eger Volán autóbusz pályaudvar: 13.30, 13.45

Részletes tájékoztatás a hír folytatásában.

Jelentkezni lehet: Király József – -Email-,

vagy +36 20 9382792

Mindenkit szeretettel várunk!
Egri Végvár elnökségeEgerszalóki barlanglakások
A barlanglakásokban kialakított skanzen a helytörténet építészeti emlékeként kínálja izgalmas közösségi színtereit a kulturális, szellemi gyökerek, folklór hagyományok számbavételével.

A Sáfrány utca összefüggő barlangházai helyi védelem alatt állnak. A 19. század közepén 33 barlanglakás volt Egerszalókon. Némelyiket még a 60-as években is lakták, néhányat ma is használnak például nyári konyhának.

Sáfránykert
A Sáfrány Kert egy ökoépítészeti és néprajzi mintákat ötvöző közösségi tér a paraszti kultúrából átmentett értékekkel. A Barlanglakások mögötti szabad tér, melyben jelenleg is folyik a kreatív „Építkezés", a közösségi kert tartalommal való megtöltése. Fontos szerepet kap a folyamatban a mélyökológiai szemléletformálás, a gyakorlati tudás átadása. Bio zöldségek, fűszernövények és gyümölcsök termesztése, szabad tájfajta és helyi fajta magok és gyümölcs oltványok őrzése és örökítése, biokertészeti, biodinamikus és permakultúra módszerek alkalmazása, tanítása. A növénytermesztés és gazdálkodás olyan formája jelenik meg, amelynek létrehozásához a természetben kialakult rendszereket használjuk fel mintaképpen. Egy ilyen rendszer két legfontosabb jellemzője az együttműködés és az önfenntartás-önszabályozás. Nem kell nagyon komplikált dolgokra gondolni, a lényeg az, hogy a kertészkedést és a gazdálkodást minél természet-közelibbé tegyük. Ha a zöldségeskertben úgy ültetjük a növényeket, hogy kölcsönhatásukkal egymást segítsék a fejlődésben, akkor ez máris a növények együttműködésének egyik formája. Figyelembe véve azt, hogy az ökoszisztémában ami a rendszer egyik elemének a mellékterméke, az a rendszer egy másik elemének alapanyagot szolgáltat, megérthetjük, hogy a konyhai- és egyéb szerves hulladék komposztálása, majd a komposzt felhasználása a kertben az önfenntartás egyik lépése.

/ Tőgyi Balázs „Sáfránykertész" tanulmánya alapján/


Járják be a felújított Barlanglakásokat, nézzenek be, ismerjék fel a régi bútorokat, szerszámokat, vegyenek rész a 3D mozi segítségével egy időutazáson!

A Tarna-völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékén a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő könnyen vágható, jól faragható, ezt elődeink előszeretettel hasznosították.Vájtak bele pincét, lakást, istállót és a kivágott kövekből házakat építettek.
Egerszalókon a 20.sz. közepén 33 barlanglakás volt. Feltételezhető, hogy a lakások a 17-18. században készültek. A legutolsókat a 20. század végén még lakták.

A Sáfrány utca végén található barlanglakásokat az önkormányzat megvásárolta és helyi védelem alá vonta. 2011-ben az EMVA vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatás segítségével megújulhattak.

A látogatóknak kellemes időutazásban lehet részük. A Mesterségek Műhelyében a mezőgazdaságban és a ház körül használatos szerszámokat, kisiparos és kézműves mesterségek eszközeit találják. A többi lakás eleink használati tárgyait a II. világháborút megelőző időszak konyhai eszközeit, bútorait helyi gyűjtésből tárja a látogatók elé.

Különleges napokon a kemencében sülnek finomságok és kézműveskedésre, gyertyaöntésre is sor kerülhet. A Barlanglakások kellemes hátteret biztosítanak a nyáresti előadásokhoz, koncertekhez, és kiváló rendezvényhelyszínként szolgálnak borbemutatókhoz.

2017-ben kibővültek a barlanglakások és kialakításra került a Sáfránykert.
Mesterség bemutatók, hagyományőrző foglalkozások, interaktív mesejáték és rendezvények színhelye a korhűen felújított barlanglakások kaptak helyet a Sáfránykertben, ahonnan mesés kilátás nyílik Egerszalókra, és magára a Gyógyvizek Völgyére. A hagyományőrzés jegyében, tradicionális kézműves technikákkal ismerkednek meg a résztvevők előzetes egyeztetés alapján.

Érdekességek:
- Időgép /3D mozi
Az idelátogatók egy virtuális időutazáson vehetnek részt. Visszatekinthetnek egésszen a kőzetek kialakulásáig. Valamint megismerkedhetnek a barlanglakások részeivel, kialakulásával.
- Kert bemutataó
Bio zöldségek, fűszernövények és gyümölcsök termesztése, szabad tájfajta és helyi fajta magok és gyümölcs oltványok őrzése és örökítése, biokertészeti, biodinamikus és permakultúra módszerek alkalmazása, ismertetése, bemutatása.
- Kemencés bemutatók

Megtapasztalhatják a résztvevők a munkafolyamatokat – dagasztás, nyújtás, formázás... sütés, főzés szabad tűzön, kemencékben;
Megkóstolhatják a vidéki ételeket: kemencés kalácsok, kenyérlángos, sültek a dédszülők receptkönyvei alapján. /Előzetes bejelentkezés, egyeztetés szüséges./
- Kézműves bemutatók és képzések
Mesterségbemutatók, felnőttképzések a barlangházak oktatótermeiben /Előzetes bejelentkezés, egyeztetés szüséges./
- Mesebarlang

...Létezett egy királyság ahol elfeledték az emberek a népi mesterségeket, mert egy gonosz boszorkány megátkozta őket, abban bízva hogy így az ő uralma alá hajthatja a népet. Ám a királyságban élt egy szegény legény/leány aki elhatározta, hogy visszaszerzi a mesterek szerszámait és megtanítja a vállalkozó kedvű ifjakat, hogy tovább éltethessék ezeket a mesterségeket. Mesélőnk, Róza kellő felkészítés után bocsájtja útra a bátor vállalkozókat a 7 próbára. /Az interaktív mesejátékra óvodás és iskolás csoportok jelentkezését várjuk. Előzetes egyeztetés szüséges./

- Jurta tábor
A jurták megragadó lelkisége a nyugalom, az összetartozás érzését emelhetik be a közösségbe. A tábor során maguk készíthetik el ételeiket, a programsorozatban résztvevők megtapasztalhatják a természet közelségét, bekapcsolódhatnak a helyi foglalkozásokba./Előzetes bejelentkezés, egyeztetés szüséges./
- Szabadtéri színpad

A Sáfránykert egyik központi eleme egy nagyszínpad rendezvénytérrel, szociális blokkal,
teret ad az ünnepkör jeles napjaihoz, rendezvényeihez, valamint a közösségi rendezvényekhez előzetes egyeztetés alapján bérelhető.

- Fogadópark
A bemutatótér beléptető parkja, ahol nagyobb csoportok is megpihenhetnek, felkészülhetnek a „hétpróbára".

Nyitva: naponta 9.00- 16.00
a nyitvatartás téli időszakban időjárásfüggő!

Egerszalók, Sárfány u. Vége, tel.: 30/753-3543

Belépőjegyek:
- felnőtt 600 Ft
- gyerek/nyugdíjas 400 Ft
- családi jegy 1600
3D mozi kiegészítő jeggyel látogatható: 400 Ft
családi jegy 1200 Ft
Ezen hír származási helye: Egri Végvár Polgári Körök Egyesülete
( http://egrivegvar.hu/news.php?extend.179 )