Hír: 2017. május 11. Kirándulás, Régészeti park és Matrica múzeum
(Kategória: Egri Végvár Hírek)
Küldte: Webadmin
2017. április 14. péntek - 20:51:53


Kedves Végvár Tagok, Barátaink!

Kirándulást tervezünk Százhalombattára vonattal a Régészeti Park és a Matrica múzeummegtekintésére
2017. május 11. csütörtökön.

A tervezet útvonal a következő:
Eger – Budapest – Százhalombatta
Százhalombatta – Budapest - Eger
Indulás 7 óra 04' induló budapesti közvetlen vonattal
Találkozó az egri vasútállomáson: május 11. csütörtökön reggel 6.40
A tömegközlekedési járműveket az egyéni kedvezmények figyelembe vételével lehet igénybe venni.

A múzeumi belépők díjairól a hír folytatásában olvashatnak.

Tervezett egri hazaérkezés 19 óra

Jelentkezési határidő: 2017. május 1. hétfő, email-en, vagy telefonon.

Király József +36 20 938 2792, -Email-

Üdvözlettel: Király JózsefBelépőjegyek
Csoportos belépőjegyek (tartalmazzák a 400.-Ft/fő idegenvezetői díjat)
A Régészeti Park csoportos látogatása csak idegenvezetővel lehetséges.

 
 „Matrica” MúzeumRégészeti Park(és Földvár)kombinált
felnőtt (1 fő)1.500.-Ft1.500.-Ft2.300.-Ft
diák (1 fő)900.-Ft900.-Ft1.200.-Ft
nyugdíjas (1 fő 70 év alatt)900.-Ft900.-Ft1.200.-Ft
 
Díjmentes belépésre jogosultak:
1.  6 évet be nem töltött kiskorú
2. Fogyatékkal élők
3. Fogyatékos személyt kísérő (1fő)

4. 70. életévet betöltött személy
5. Közoktatásban dolgozó pedagógus

 

Százhalombatta állandó kiállítások 2008. január 22-én nyílt meg a Terek, emberek, évezredek című új állandó kiállítás első szakasza, mely ízelítőt adott a város tízezer éves múltjából. Ezt megelőzően történt meg a XVIII. században emelt épület teljes körű rekonstrukciója Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A korhű külsejű épület belül lifttel, klímaberendezéssel szolgálja a XXI. századi igényeket. A kiállítás 2. szakaszának átadására 2009. december 4-én került sor a „Matrica" Múzeum első állandó kiállítása megnyitásának 22. évfordulóján.

A kiállítás a város tízezer éves múltjába enged betekintést. A tárlat a fennmaradt tárgyi emlékeken keresztül bepillantást nyújt a Százhalombatta területén végigkövethető tér- és környezetváltozásokba, azok okaiba és következményeibe. A kiállítás nem csupán arculatában egységes, hanem tematikájában is. A kiállítás az idő és a tér tengelye mentén került kialakításra. Bemutatásra kerül az ember és környezetének kapcsolata, egymásra hatása a hatalmas érintetlen térben megjelenő első kisebb emberi közösségektől egészen a múlt századig, amikorra az ember törékennyé változtatta környezetét. Módszertani modell szemlélteti a régészettudomány különböző területeit. Mindegyik időszak 3 különböző oldaláról kerül bemutatásra: a mindennapi élet, a túlvilági hiedelmek és szokások, valamint a településeken kívüli kapcsolatok oldaláról. A Múzeum kertjében a római kori MATRICA (ejtsd: Mátrika) katonai táborából és temetőiből előkerült kőemlékek láthatók. A digitális műfaj barátai a kiállításban érintőképernyős programok segítségével szinte játszva kalandozhatnak a történelemben. A Régészeti Park területén eredeti helyükön állnak a 2700 évvel ezelőtt, a korai vaskorban emelt halomsírok. Ezek egyikét, fagerendás sírkamráját - Magyarországon egyedülálló módon - belülről és közelebbről is megismerhetik a látogatók, többnyelvű multimédia program segítségével. A 20 perces program a korabeli temetkezési módokat, Százhalombatta vaskori emlékeit mutatja be.
A halmok közötti térségre a bronzkori és vaskori hétköznapokat idéző kemencék, lakóházak és melléképületek hiteles másolatai, rekonstrukciói épültek.


A bronzkori falut 3 nagyméretű, faoszlopos, tapasztott sövényfalú lakóház és egy kemencés melléképület alkotja. A házakat a Krisztus előtti 2800-1400 közötti időszakból fennmaradt régészeti emlékek nyomán tervezték és építették. Az ősi módon épült házakban a bennük talált, kézzel formált agyagedények másolatai, valamint gabonatároló edény, bronzkori öltözetű házaspár látható. Kis kiállítás mutatja be a folyamatban lévő, ősi növényekkel történő fonalfestési kísérlet eddigi eredményeit.

A külön egységet alkotó vaskori falu épületeit a Krisztus előtti 5 - 1. század közötti időszakból ismert régészeti adatok alapján tervezték és építették. A vaskori falu főbb látnivalói: szövőház, tömör agyagfalú lakóház, kemencés lakóház, féltetős melléképület. A látogató a vaskori építési módokon túl, a korai kelta fonás, szövés, edénykészítés világába kaphat bepillantást.
Külön épület szolgál az őskori anyagféleségek (agyag, kő, bőr, bronz), alkalmazott technikák, jellegzetes szerszámformák bemutatására.

A pénztárban az európai kísérleti régészet helyszínei villannak fel egy 8 nyelven is megtekinthető kis filmben. Ugyanitt filmek, kiadványok, képeslapok, igényes emléktárgyak és műtárgymásolatok is kaphatók.
Ezen hír származási helye: Egri Végvár Polgári Körök Egyesülete
( http://egrivegvar.hu/news.php?extend.177 )